Auzim din ce in ce mai des termenul de mindfulness, unii dintre noi il practica, altii nu stiu prea bine unde sa-l incadreze. Desi suna pompos termenul provenit din limba engleza, traducerea lui este destul de simpla, este o traducere pe care orice copil o poate transpune in orice moment, doar fiind el insusi, prezent cu totul, in orice actiune pe care o desfasoara ….nu se poate spune insa acelasi lucru si in cazul adultilor .
Ca si definitie, „minfulness” inseamna „o stare mentala obtinuta prin constiinta momentului prezent, prin intelegerea si acceptarea propriilor trairi, ganduri si senzatii corporale”. Inseamna sa fii constient pe deplin de ceea ce gandesti, traiesti si simti, intr-un mod calm si linistit, si sa folosesti aceste lucruri ca sa obtii/mentii o stare de calm, de bine si de intelegere cu sine si cu ceilalti.
Cei care aveti copii stiti foarte bine cat de greu va este sa va desprindeti copilul dintr-o activitate in care e implicat, e nevoie de rugaminti si insistente ca sa il convingeti sa se rupa din acel univers si asta doar pentru un copil este tot timpul mindful , prin natura sa, fara prea mare efort.
Cand vine vorba totusi de adulti, se schimba treaba. Cat de usor suntem distrasi de la ceea ce facem ? Cat de usor trecem de la un gand la altul ? Cat de rapid ne schimbam dispozitia in functie de factorii externi ? Cat de normal ni se pare sa facem mai multe lucruri odata, pe pilot automat, fara sa ne implicam cu totul in acele momente?
Multi ani la rand si eu am fost convinsa ca dau randament doar atunci cand sunt sub presiune si sunt fortata sa actionez multitasking…evident, ‘’pilotul meu automat’’ functiona constant si nu gaseam nimic anormal in asta….dimpotriva, era un motiv de mandrie pentru mine ca puteam face atat de multe lucruri odata si le faceam si bine, in mare parte. Multi ani la rand am avut convingerea asta si am actionat in consecinta, si totusi…cu timpul am inteles ca desi multitasking-ul imi mangaia ego-ul, imi neglija multe alte aspecte cu adevarat importante pentru mine, pentru corpul meu, pentru psihicul meu.
Atunci cand functionezi pe pilot automat nu simti ca traiesti efectiv, trec zilele din saptamana si nu stii cand a venit week-end-ul, trec lunile si nu stii cand a trecut anul, trece viata si nu stii cand a trecut…cam asta e pretul pe care il platim pentru acest pilot automat pe care il accesam , constient sau inconstient. Si cam are logica sa nu simti cum trece totul pe langa tine odata ce atentia ta se imparte in mai multe locuri…tu nu esti efectiv cu totul in acel moment si automat nu traiesti acel moment pe deplin, ci doar fragmentat, cat sa indeplinesti ceea ce consideri ca ai de facut.
Cand actionam pe pilot automat uitam de ceea ce e cu adevarat important pentru corpul si psihicul nostru: uitam sa respiram cum trebuie sau sa ne acordam momente de pauza atunci cand corpul ne cere asta, neglijam sanatatea si ceea ce o intretine, trecem cu vederea adevaratele minuni ale vietii si momentele simple care ne pot aduce fericire si implinire…devenim anxiosi si ne negam orice moment de liniste pentru noi, simtim ca nu ne ajunge timpul si ca nu facem si nu suntem niciodata de ajuns, pentru noi si pentru ceilalti.
In concluzie, multitasking-ul si actionarea pe pilot automat sunt generatoare de stres, principala problema cu care se confrunta cea mai mare parte din populatie si cauza multor probleme de sanatate din ziua de azi.
De multe ori suntem fortati sa actionam multitasking, prin natura jobului pe care il avem, prin natura responsabilitatilor pe care le avem de indeplinit ca si adulti, poate chiar prin natura fiintei noastre, care actioneaza din subconstient.
Si totusi, exista modalitati de echilibrare sau diminuare ale efectelor ‘’pilotului automat’’ sau ale activitatilor multitasking in viata noastra : este chiar acest ‘’mindfulness’’, acea stare de concentrare profunda in momentul prezent, este acea constientizare a momentului ‘’acum’’ cu tot ceea ce implica el .
Atunci cand iti faci loc pentru momente de mindfulness, revii in prezent, traiesti in acel moment, te bucuri de senzatii, de ceea ce vezi, ce auzi, ce simti, te bucuri de emotii, de gandurile lui ‘’acum’’, esti atent la ce iti ‘’spune’’ corpul tau si psihicul tau si actionezi in consecinta.
Cand iti faci timp sa iti asculti corpul, intelegi cand trebuie sa pui pauza si pana unde poti sa mai continui….cand iti asculti gandurile, ai sansa sa selectezi ceea ce ai nevoie sa ramana in mintea ta si ceea ce trebuie sa elimini ca sa iti eliberezi psihicul…cand esti atent cu emotiile tale, intelegi cat de usor poti gestiona momentele fericite si cat de usor poti sa inlaturi emotiile ce nu isi mai au loc in interiorul tau.
Momentele de mindfulness reprezinta acel ‘’multumesc’’ sau acea recunostinta pe care o aratam corpului si pshicului nostru pentru toate activitatile pe care reusim sa le indeplinim zilnic, constient sau inconstient, pe pilot automat sau nu. Sunt acele momente care ne aduc aminte ca de fapt viata ne-a fost data ca sa o traim simplu si frumos, ca sa ne bucuram de tot ceea ce implica prezenta noastra pe acest pamant.
Fie ca alegi meditatia, fie ca alegi sa te bucuri de un rasarit de soare, de o plimbare in natura, de parfumul unei flori, de aroma cafelei tale de dimineata sau pur si simplu de ritmul respiratiei tale, acorda-ti macar cateva minute pe zi, tie si momentului ‘’acum’’…fii atent la tot ce implica el si bucura-te efectiv de traire, de emotie, de linistea si frumusetea faptului ca pur si simplu ‘’esti’’….fa-o fara asteptari, fara regrete, fara interpretari , pentru ca DA, meriti sa iti dai aceste minute tie, corpului tau, psihicului tau.
Pentru mine, practica de a fi prezenta in momentul ‘’acum ‘’ va concura cu orice task dictat de ego…cred cu convingere ca nimic nu egaleaza bucuria de a simti ca traiesc cu adevarat , acum si aici 😊