Telefon

0784100002

Email

simona.vladoi@yahoo.com

Program

Luni - Vineri : 18:00 - 20:30

După cum poate bine știți, din februarie am reluat cursurile de yoga pentru copii în noul studio Ahamta Yoga din Rm Vâlcea, un spațiu care vibrează energie pozitivă, liniște și relaxare. Locul acesta magic te așteaptă doar să îi treci pragul ca să constați că este așa.

În ultimele șase luni am ținut orele de yoga pentru copii pe care le-am alternat cu ore de engleză prin joacă, ateliere recreative, ore de dans și ore de povești. Am avut ocazia să cunosc foarte mulți copii, fiecare cu felul său de a fi, unic și de neînlocuit… am avut șansa să mă bucur împreună cu ei de lumea lor magică, m-am implicat în fiecare joc, am născocit împreună idei care mai de care mai năstrușnice, am creat împreună momente magice.

În tot acest timp simt cum mi-am descoperit resurse de imaginație și creativitate de care nici eu nu știam că mai există în interiorul meu. Pentru că asta fac de fapt copiii, ne reamintesc de copilul din noi, ne reamintesc cum e să fii fericit și plin de viață fară vreun motiv anume. Ne învață să fim prezenți, să împărtășim bunătate și iubire cu absolut orice ființă, de la insecte la copăcei, la soare și la animăluțe.

Am cunoscut tipologii diferite de copii, din diverse medii și cu povesti unice de viață, m-am lovit de reacții mai mult sau mai puțin așteptate, însă numitorul comun pe care l-am regăsit la toți copiii cu care am interacționat s-a fondat în principal din bunătatea, sinceritatea și iubirea lor pentru viață, joc, familie.

Mi se adeverește de fiecare dată că ai noștri copii își doresc cel mai mult că părinții lor să fie fericiți, să se bucure de momente petrecute împreună, în armonie și în acceptare și de multe ori fac atât de multe eforturi că să arate acest lucru.

Toate orele pe care le țin cu copiii se bazează pe libera alegere, fiecare copil are dreptul să aleagă dacă își dorește să se implice în activitățile desfășurate sau nu, atâta timp cât rezonează cu ele sau nu. Întrucât  nu cred în soluții general acceptate și nici în programe impuse, îmi doresc că timpul petrecut la orele mele să fie un timp de calitate, unde copiii să fie liberi să facă ceea ce simt și ce le aduce mulțumire și dorință de a fi prezenți, fară grija de a îndeplini standarde, fară competiție, fară a se ridica la anumite așteptări, ci să fie ei înșiși, exact așa cum sunt.

Sistemul de învățământ este atât de preocupat să transmită un volum imens de informație într-un ritm atât de alert, folosind tehnici ca și competiția și comparația; societatea încurajează multitasking-ul la orice pas, însă niciuna din ele nu aduce informație copilului despre felul în care acesta are nevoie să învețe despre el însuși, despre cum să se accepte exact așa cum e, despre cum să găsească libertatea de a alege ceea ce îl face cu adevărat fericit.

Nivelul de vârstă al copiilor care frecventează orele de yoga nu depășește limita de 8-9 ani, am constatat că de la această vârstă în sus, majoritatea copiilor nu mai găsesc răbdarea și nici dorința de a își folosi imaginația, de a se juca altfel decât în fața unui ecran, își doresc rezultate rapide fară prea multe eforturi și sunt focusați foarte mult pe competiție.

Copiii din ziua de azi au tendința de maturizare precoce, sunt inundați de informații din toate părțile și găsesc modalități prin care înlocuiesc inocența și joaca cu activități statice și modalități prin care să se simță incluși și acceptați în lumea adulților, a părinților.

La yoga pentru copii apelez de fiecare dată la imaginația lor pe baza planului pe care îl proiectez înainte de oră, însă nu de puține ori am abandonat planul și am creat împreună, instantaneu, povești și clipe unice.

Îmi doresc să nu mă conformez unui program ci să construiesc împreună cu ei, momente autentice și amintiri frumoase. Din fericire, mă bucur de fiecare dată de spontaneitatea și implicarea lor totală și mă încarc cu energia lor minunată după fiecare oră petrecută împreună.

Sunt recunoscătoare fiecărui copil în parte cu care am ocazia să interacționez, nici o oră nu se compară cu cealaltă, de fiecare dată învăț ceva nou despre mine, despre ei, despre copilul din mine pe care îl descopăr chiar și acum, la maturitate.

Nu se compară cu nimic momentele în care sunt îmbrățișată de copii fară niciun motiv anume, sau clipele în care se agață de gâtul meu și îmi spun că mă iubesc; nu găsesc echivalent cu emoția pe care o trăiesc atunci când ei își doresc să facem o îmbrățișare de grup sau când îi observ cum se susțin reciproc atunci când au nevoie.

Să menționez zâmbetele și entuziasmul lor când jucăm jocurile preferate? Sau energia cu care pleacă la finalul orelor, cu obrajii îmbujorați? Nu exista mulțumire mai mare decât să stiu că se bucura cu adevărat de orele pe care le petrecem împreună și că apoi împărtășesc din energia lor minunată cu familia și cu cei dragi lor.

Mă bucur enorm că am ocazia să creez împreună cu acești copilași, clipe magice, obiceiuri pozitive și modalități prin care să învățam cu pasi mici dar siguri, despre noi înșine, despre ceea ce simțim, despre acceptare și iubire pentru noi înșine, despre libertatea de a fi fericiți și de a împărtăși cu cei din jur din frumusețea sufletului nostru.

 

Cu recunoștință și iubire,

Simona

 

Namaste!

Recommended Articles

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *